Herbata ziołowa z czystkiem i miętą pieprzową
Herbata z czystka to 100% naturalnych składników, bez dodatku aromatów. Zawiera 95% liści czystka oraz 5% orzeźwiających liści mięty. Doskonale gasi pragnienie.
Aby zapewnić wysoką jakość tej herbaty, LR stosuje wyłącznie drobno pokrojone liście czystka i rezygnuje z tanich domieszek zdrewniałych części rośliny i mieszanek. Wypróbuj tej codziennej błogiej przyjemności.
Zawartość: 250 mg
Składniki: 95% liści z czystka (Cistus incanus), liście mięty pieprzowej.
Sposób przygotowania: W filiżance 1 czubatą łyżeczkę herbatyzalać wrzącą wodą (ok. 200 ml), zaparzać pod przykryciem 8 - 10 minut i odcedzić. Można według upodobania przyrządzić np. z cytryną, miodem lub z dodatkiem suszonych owoców (np. kawałki suszonego jabłka, owoce dzikiej róży itp.).
Producent: LR Health & Beauty Systems GmbH, 59215 Ahlen, Niemcy; www.Lrworld.com
Importer: LR Health & Beauty Systems Sp. z o.o., ul. Hutnicza 6, 40-241 Katowice
Cistus Incanus należy do gatunku roślin o nazwie „czystek' z rodziny czystkowatych i występuje w formie krzewu głównie w ciepłym obszarze Morza Śródziemnego (np. w Grecji i Turcji), przeważnie na
suchych zboczach gór, w glebie bogatej w magnez. W dobrych warunkach klimatycznych roślina osiąga
wysokość do 1 metra, a w okresie kwitnienia (od kwietnia do czerwca) ma ładne kwiaty w kolorze od różowego do fioletowego, o średnicy 4—6 cm. Pokryty siwymi włoskami czystek już od stuleci jest znany w regionach, z których pochodzi.
Historia tej rośliny ma swój początek już w IV wieku p.n.e. Wówczas żywica z czystka była prawdziwym hitem eksportu. Na Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce oraz w europejskim obszarze Morza Śródiemnego była ona bardzo popularna w formie dobroczynnej herbaty. Aż do późnego średniowiecza przekazywano wiedzę o działaniu tego naparu. Potem Cistus Incanus prawie popadł w zapomnienie i dopiero w 1999 roku znów pojawił się w mediach w całej Europie. Wybitne gremium wybrało go Europejską Rośliną Roku. Czystek odgrywał dużą rolę już w czasach starożytnych. Aby zdobyć upragnioną żywicę tej rośliny, pasterze zapędzali kozy w gęstwinę czystka, dzięki czemu żywica przyklejała się do ich wełny. Sklejoną sierść strzyżono i wygotowywano. Żywica pływała wówczas na powierzchni wody i można ją było bez problemów zebrać.
Roślina Cistus Incanus ze względu na swój delikatny wygląd może wydawać się wiotka i słaba, jednak to tylko pozory. W czystku kryje się niesłychana siła.
Roślina odznacza się wysoką zawartością polifenoli (flawonoidów). Konkluzje przeprowadzonych badań potwierdzają, że wysoka zawartość polifenoli odpowiada za znaczącą aktywność ekstraktu z Cistus Incanus rosnących w basenie Morza Śródziemnego. Polifenole to tak zwane metabolity wtórne roślin, szeroko rozpowszechnione w królestwie roślin. Najczęściej występują w skórce i w sąsiadujących warstwach tkanek. Chronią rośliny, warzywa i owoce przed promieniowaniem UV, utlenianiem oraz szkod
nikami. W przypadku czystka polifenole znajdują się w liściach. Dla maksymalnego działania powinno
się używać jedynie liści tej rośliny.